<< zpět


Americké noviny z 2.2.1968, poprava Nguyen Van Lema
https://www.youtube.com/watch?v=NQOrHSYEUgM
Americké noviny z 2.2.1968. Na fotografii vidíte Jihovietnamského generála jménem Nguyen Ngoc Loan, který střílí zajatce. Ten zajatec je Nguyen Van Lem, příslušník Severovietnamského Vietcongu, který vraždil neozbrojené civilisty. Fotografie vznikla 1. února 1968. Této popravě byl přítomen i fotograf Eddie Addams a kameraman stanice NBC, Vo Suu.
Nguyen Van Lem (nazývaný Bay Lop) byl příslušníkem Vietcongu, a vedl sabotážní jednotku a pár tanků při útoku na tábor Go Vap. Když tábor dobyl, zajmul i jejího velitele, generála Nguyena Tuana i s jeho rodinou a snažil se ho přinutit, ať je naučí řídit Americké tanky, které se v táboře nacházely. Když to generál odmítl, pomalu vystřílel jeho rodinu i s jeho 80 letou maminkou a vážně postřelil jeho 10 letého syna. Nguyen Van Lem byl následně chycen u masového hrobu, kde ležela těla 34 mužů žen a dětí. Van Lem se chvástal, že je nesmírně rád, že tyto lidi zabil a splnil tak rozkaz. V hromadném hrobě se nacházelo tělo i jednoho důstojníka s jeho ženou a třemi malými dětmi. Tento důstojník byl ale blízkým přítelem Nguyena Ngoc Loana. Když se to dozvěděl, na místě Bay Lopa zastřelil svou služební zbraní .38 Smith & Wesson Model 38 před zraky novinářů.
Za tuto fotografii vyhrál Eddie Addams Pulitzerovu cenu.
Fotografie se šířila Amerikou jako blesk, ovšem samozřejmě v tom negativním světle a Americká veřejnost začala generála Loana nenávidět. Eddie Addams poté začal litovat, že fotografii vůbec pořídil. K fotografii vydal i prohlášení:
"Generál zabil člena Vietkongu, a já zabil generála fotoaparátem. Fotografie jsou stále nejsilnější zbraní na světě, lidé jim věří, ale fotografie lžou i bez manipulace, ukazují jen poloviční pravdu. Co ta fotografie neříká je "Co byste dělali, kdyby ste byli generálem v tak horkém dni a chytili byste tzv. zlosyna, který právě zabil dva, nebo tři americké vojáky?"
I po tomto prohlášení se s fotografií šířil lživý příběh, který přetrvává i do dnes. Eddie Addams se omluvile generálu Loanovi i jeho rodině za těžkosti, které jim fotografie zapříčinila. Když generál Loan zemřel 14. června 1998 zemřel ve Virginii na rakovinu, na jeho pohřbu Eddie Addams prohlásil:
"Ten chlap byl hrdina. Amerika by měla nad touto ztrátou plakat. Jsem smutný z toho, že odešel bez toho, aby lidé něco o něm věděli."
Po pořízení této fotografie generál Loan dál pokračoval v boji proti Severovietnamcům a Vietcongu, při čemž byl několikrát těžce raněn, jednou mu kulometná dávka ustřelila nohu, ovšem i po tomto se aktivně zapojoval do boje. Po pádu Saigonu opustil Vietnam a usadil se ve městě Vurke ve Virginii a otevřel si tam pizzerii Les Trois Continents.
Ovšem v roce 1991 byl nucen podnik zavřít po tom, co se provalila jeho pravá identita a lidé mu začali vyhrožovat smrtí. Na toaletách se také objevil nápis "Víme kdo jsi, bezvýznamný" (We know who you are, (expletive).
Tato fotografie je důkazem toho, co s lidským myšlením dokáže udělat lživá propaganda. Je to již 50 let, co byl tento snímek pořízen, ale stále se používá v negativním kontextu války ve Vietnamu.


Americké noviny z 2.2.1968, poprava Nguyen Van Lema

 

 

TOPlist