<< zpět


Hliníkový kufr vojáka Jenkinse z 1. jezdecká divize vrtulníků
1. jezdecká divize (anglicky 1st Cavalry Division) je obrněná divize Armády Spojených států amerických, jejíž domovskou základnou je Fort Hood ve státě Texas. Je to největší divize americké armády s 16700 muži. Jednotka v současnosti spadá pod velení III. sboru, velí jí generálmajor Michael Bills. Divize je jednou z nejstarších a nejdéle existujících divizí americké armády.
Po reorganizaci formace disponovala více než 440 vrtulníky a byla připravovaná k nasazení ve Vietnamu. Divize současně získala přívlastek aeromobilní – 1st Cavalry Division (Airmobile). Čtrnáctého srpna 1965 začal vzdušný přesun předsunutého kontingentu divize v počtu 1030 mužů na letiště Cam Ranh Bay a odtud na základnu Camp Radcliffe u An Khe, zatímco její hlavní síly byly, počínaje 28. červencem 1965, přesunovány do jižního Vietnamu po moři.[3] Divize měla spolu se 101. výsadkovou divizí vyzkoušet novou taktiku aeromobilního boje za hojné podpory vrtulníků. Krátce po příjezdu do Vietnamu se zapojila do bitvy v Ia Drang, při které způsobila komunistickým jednotkám těžké ztráty a přinutila je zastavit plánovanou ofenzívu Centrální vysočinou. Její vojáci vynalezli taktiku nasazení označovanou lovec-zabiják.

V roce 1966 se zúčastnila operace Masher/White Wing, většinu roku 1967 vojáci divize strávili během velkoplošné operace Pershing v oblasti 3. taktické zóny. Po jejím skončení se jednotka přesunula do Camp Evans, severně od Hue, kde se podílela na odrážení komunistické ofenzivy Tet, osvobozování míst Quang Tri a Hue. Po skončení těžkých bojů o Hue, se divize přesunula na sever, aby v březnu 1968 spolupracovala při odblokování základny námořní pěchoty Khe Sanh (operace Pegasus). Do podzimu 1968 divize uskutečňovala odklizovací operace v oblasti údolí A Shau.

Následně se přesunula do 3. taktické oblasti severozápadně od Saigonu, kde operovala v blízkosti kambodžské hranice v oblasti označované jako Parrots Beak. V květnu 1970 se spolu s dalšími jednotkami zúčastnila invazi do Kambodže, odkud ustoupila 29. července. Během období tzv. Vietnamizace se podílela převážně na akcích defenzivního charakteru. 29. dubna 1971 byla převážná část jejích jednotek stažena do USA. 1. prapor 7. pluku zůstal ve Vietnamu až do 29. června 1972. Během války se stala jednou z nejrespektovanějších divizi americké armády, kvůli své vysoké bojové hodnotě byla posílána do nejnebezpečnějších oblastí. Během války ve Vietnamu padlo 5444 a dalších 26592 jejích příslušníků bylo zraněno.


Hliníkový kufr vojáka Jenkinse z 1. jezdecká divize vrtulníků

 

 

TOPlist