<< zpět


SSSR - mina PMN-1
Návrh miny PMN-1 pochází z konce 50. let 20. století. Je zvláště smrtící, protože obsahuje neobvykle velkou výbušnou náplň ve srovnání s většinou ostatních protipěchotních nášlapných min. Pro srovnání, většina protipěchotních min (např. VS-50 ) obsahuje asi 50 gramů vysoce trhaviny , která obvykle zničí celou nebo část nohy oběti. Ve výrazném kontrastu k tomu PMN-1 obsahuje 249 gramů výbušniny, která může snadno zničit celou nohu oběti (často vyžadující amputaci vysoko nad kolenem), kromě toho, že způsobí vážná zranění sousední končetiny, která může také vyžadovat určitou formu amputace . ke zranění výbuchem. Většina obětí protipěchotních min (např. ti, kteří šlápnou na minu M14 obsahující 29 gramů trhaviny) má velmi vysokou pravděpodobnost přežití, i když nevyhnutelně trpí trvalou poruchou chůze . Množství výbušniny v dole PMN-1 je však tak velké, že riziko úmrtí obětí je výrazně vyšší a za předpokladu, že zranění přežijí, je stupeň postižení mnohem závažnější.

Tyto miny mají velikost dlaně a mají válcovitý tvar. PMN-1 má bakelitové pouzdro (hnědé nebo černé barvy) s černou pryžovou přítlačnou deskou a obsahuje výbušninu TNT .

Mina PMN-1 je vyzbrojena odstraněním ocelového prstence na konci horizontálního zápalníku. Když je na svém místě, kolík na konci prstencového táhla drží pružinový úderník zpět od stab - detonátoru . Vytažením kroužku se spustí prodleva aktivace, která se skládá z tenkého ocelového drátu (drženého pod napětím pružinovým úderníkem), který musí proříznout malý proužek olova .než bude osvobozen. Proces řezání olověného pásku trvá 2 až 12 minut v závislosti na okolní teplotě. Po úplném proříznutí drátu olověným páskem se odpružený úderník uvolní a před zastavením se posune o několik milimetrů dopředu, přičemž je blokován posuvnou bránou mechanismu přítlačné desky. V tomto okamžiku je mina plně vyzbrojena, tj. jediná věc, která brzdí pružinový úderník od bodné rozbušky, je slabá plazivá pružina na mechanismu přítlačné desky. Následně jakýkoli tlak směrem dolů na přítlačnou desku (tj. když někdo šlápne na minu) překoná tlak směrem nahoru plazivé pružiny a stlačí posuvnou bránu, která zadržuje odpružený úderník. Tato akce uvolní úderník, který se překlopí dopředu do bodné rozbušky odpálí jej i sousední tetrylový zesilovač , který spustí detonaci hlavní náplně TNT . Není to důl odolný proti výbuchu.
Výška: 57 mm
Průměr: 112 mm
Hmotnost hlavní náplně: 240 g TNT (iniciováno 9 gramovým tetrylovým boosterem )
Celková hmotnost: 600 g
Zapalovač: MD-9 (citlivý na bodnutí)
Provozní tlak: 5,8 kg .


SSSR - mina PMN-1




 

 

TOPlist