<< zpět


Lední medvědice, výrobce AMPHORA AUSTRIA
Medvědice pochází z konce 19. století.
AMPHORA (Rakousko) je běžný název řady společností, které vznikly v roce 1892 a nakonec byly znárodněny v roce 1945. RIESSNER, který se zdá být primárním zakladatelem, spolupracuje s KESSEL a STELLMACHER během různých fází vývoje této společnosti. Nicméně, AMPHORA WORKS nebo AMPHORA porcelánka jsou nejčastější termíny používané kolektory.
Jejich tvůrčí výstup sestával převážně z dekorativního porcelánu, zejména urny, věže, porcelánové figurky a busty, ale také z nějakého velmi elegantního nádobí. Byli výjimečně mistrní v nanášení speciálních glazur, které poskytly jejich kousky jako vysoce žádané a ceněné po celém světě pro svou krásu a charakteristický vizuální dopad až do dnešního dne, a jak o tom svědčí ceny, které získávají v aukci. Převažujícím dekorem, který přijala většina modelářů v porcelánce Amphora, byl tehdy nově vyvinutý secesní styl, který se vyznačuje plynulými tvary a elegantním designem.

Město Turn-Teplitz v Rakousku a rozšířením různých přilehlých regionů souhrnně označovaných jako Čechy bylo požehnáno tím, že přilákalo mnoho dalších společností a nezávislých řemeslníků, kteří vytvořili studia na zdobení porcelánu. Tato menší porcelánová studia tvrdě soupeřila o to, aby produkovala jeden nádherný příklad umělecké keramické práce za druhou. Ve skutečnosti to byloSám Alfred Stellmacher , který je v této oblasti již známou osobností dekorativního porcelánu, jako zakladatel a majitel Královské a císařské porcelánky v Turn-Teplitzu asi před 30 lety, který povzbudil svého syna a zetě k založení Amfora funguje. Riessner, Kessel a Dachsel byli jeho zetěmi.

Další velmi úspěšnou společnost v nedalekých Karlových Varech založil Ernst Wahliss , který své studio pojmenoval ALEXANDRA WORKS a vytvořil úžasné příklady nyní starožitných porcelánových děl.



Lední medvědice, výrobce AMPHORA AUSTRIA





 

 

TOPlist