<< zpět


1969, Thống nhất, Vietnam
> Cesta z Vietnamu do Česka
> Válečné fotografie bicyklů ve Vietnamu

Mám vždy dobrý pocit, když se nějaký šílený nápad podaří dotáhnout do konce. V tomto případě jízdní kolo z Vietnamu. Kamarád Khoi Phan Dinh mi poslal rozebrané staré jízdní kolo, které dostal jeho otec major Phan Đinh Nam v roce 1969 od státu. Jízdní kolo bylo vyrobené firmou Thống nhất v severním Vietnamu. Thống nhất je v překladu Sjednocená země. V té době byl Vietnam rozdělen na dva státy, severní komunistická Vietnamská lidová republika a jižní kapitalistická Vietnamská republika. Jelikož takové jízdní kolo za války bylo velkou vzácností a náhradní díly nebyly, posílal Khoi Phan Dinh, který studoval v Československu na Mostecku v letech 1974–1982, do Vietnamu náhradní díly. Takže jízdní kolo je nyní zvláštní složenina. Základem je originál severní Vietnam Thống nhất, sedačka je VIET NHAT, blatníky jsou ACERINOX Japonsko, brzdy jsou Favorit Československo, řidítka jsou ESKA Československo, pneumatiky jsou DRC NYLON. Náklady na získání jízdního kola 3 650 Kč doprava z Vietnamu do Mostu. Následně 2 210 Kč kompletace a cykloservis v Litvínově. Takže celkem 5 860 Kč. Toto jízdní kolo má svojí historii boje za svobodu Vietnamu i budování Vietnamu. Je ve velmi špatném stavu, rezavé, ale svůj cíl splnilo, odvozilo lidi i náklad a skončilo v muzeu.
V roce 2019 daroval Khoi Phan Dinh historické jízdní kolo Thống nhất do sbírky Vietkongu, Válečného muzea Sudety v Mostě.
V komunistickém severním Vietnamu byla jízdní kola nesmírně vzácným majetkem. V té době musely být jízdní kola vybavena číslem rámu a registrační kartou, stejně jako dnes doklady a registrační značka pro motocykly. Jízdní kola Thong Nhat jsou svědky doprovázející vietnamský lid, svědky sjednocení země a reformy otevírání a transformace ekonomických modelů od subvencované komunistické byrokracie k tržní ekonomice. Bohužel jízdní kola Thống nhất zaostala za vývojem, jsou zastaralá a nízké kvality.


1969, Thống nhất, Vietnam




Dobová fotografie originálního bicyklu

 

 

TOPlist