<< zpět


USA, anténa ADSID
> Koupě antény ADSID

Další exponát do sbírky Vietnam, komunistické jednotky Vietkong, tentokrát z USA, anténa ADSID (Air Delivered Seismic Intrusion Detector).
V roce 1966 vydal ministr obrany Robert McNamara pokyny pro USA, aby věnovaly a budovaly elektronickou „zeď“ kolem Jižního Vietnamu, aby vzdáleně sledovaly pohyb techniky. Kódové jméno bylo Igloo White a také se nazývalo McNamara Line. Program zahrnoval implantaci a monitorování vzdálených elektronických senzorů po celé Ho Chi Minh stezce pro sledování vozidel a humánní pohyb prostřednictvím akustických a seismických podpisů. Přístroj byl shozen z vrtulníku, transportní cesty a ve vysoce rizikových oblastech stíhacím letadlem. Reléová letadla pak letěla nad čidly a pak předávala informace zpět do Infiltration Surveillance Center v Nakhon Phanom RTAFB.
Přístroj byl malovaný zeleně a od špičky první 1/4 "hřídele byla pevná ocel, zbytek hřídele byl dutý, aby umožnil zařízení částečně zabořit do země„ Pouzdro "bylo duté, aby udržovalo elektroniku a anténu. Baterie vydržela asi 40 dní a vysílala signál, pokud kolem projelo nákladní auto. Následně bylo místo ostřeleno raketou. Proto začal Vietkong používat na přepravu nákladu a zbraní bicykly, které senzory ADSID nezachytily.


anténa ADSID






 

 

TOPlist