<< zpět


Historie klystýru
Nálevka nebo klystýr patří mezi nejstarší metody. Klystýr - přívod je vyroben z kontejneru (irigátor), který je větší, aby pojmul větší část vody. V dávných časech, klystýry byly často vyřezávané ze dřeva nebo tykve. Tato metoda se stále používá u primitivních národů.

Ve staroegyptské medicíně využití klystýru po provedené stolici bylo běžné. Věřilo se, že veškerá stolice, pro ochranu a podporu zdraví, musí být pravidelně vyplavována ven z těla. Byli i specializovaní lékaři pro klystýr.

Také v řecké medicíně, byl klystýr terapeuticky významný nástroj. Hippokrates (460 do 377 př.n.l.), uvádí, že zdraví závisí na rovnováze. Zácpa znamená, že neexistují žádné tělesné tekutiny v rovnováze. Hlavně při zácpě a onemocnění zažívacího ústrojí se používal klystýr a měl čistit střeva od zbytků a šťáv.

V Indickém Ájurvéda a jóga je význam jak pro fyzické a duševní zdraví. Toto basti jen jeden klystýr se provádí čerpání vody pomocí svalové kontrakce pánevního dna a konečníku, nebo můžete použít klystýr, který byl původně vyroben z živočišných močových měchýřů.

Klystýr ze zvýřecího močového měchýře. Indiáni z oblasti Amazonie vyráběli první gumové míčky z gumy a dali je na klystýr. Ve středověku bylo použito pro výrobu klystýru kůže nebo pergamenu, které byly sešity do pytle. K nádobě byla připojena trubice, která se skládala většinou z drahých kovů, z rohu nebo kosti, a na konci nebo na boku měl jednu nebo více výstupního otvoru.

Klystýr, 18 Století. Muzeum dějin lékařství na univerzitě v Zürichu. Mechanické stříkačky s kovovými závity, píst, jehly a byl asi od roku 15. Století. V době, kdy žil Molière, bylo podávání klystýru samozřejmostí, předepsaná jako lék od lékařů.

Od 17. Století, již existují zařízení na klystýr, vychází také z principu pístu. Vývoj vznikl z přání mnoha pacientů, kteří nechtěli vystavit své přirození před cizím člověkem. V dobách společenské přijatelnosti a normálnosti, asi do poloviny 20.století, přívod byl nejen jako zdravotnické prostředky, ale také jako tělesných trestů používaných ve vzdělávání.



Historie klystýru

 

 

TOPlist