<< zpět


Ladislav Pulkrábek - Vítězství dělnické třídy 1948
Ladislav Pulkrábek *4.6.1914 v Lelekovicích, +17.5.2006 v Litoměřicích. Narodil se jako nejmladší dítě ze čtyř sourozenců. Protože jeho otec byl těžce nemocen, musel jít do učení na řemeslo. V Královopolské strojírně v Brně se vyučil soustružníkem kovů. Jeho velkou láskou ale bylo malování, proto začal od roku 1930 navštěvovat dvouletou večerní malířskou a kreslířskou školu uměleckých řemesel v Brně. Zde, u profesora Hofírka získal základní poznatky o tom, jak se má malovat obraz. V počátcích tvorby se nechával inspirovat především divokou krajinou Vysočiny v okolí Tišnova. Do Litoměřic se s rodinou přistěhoval v r. 1959. České středohoří prochodil a projezdil křížem krážem. Okolní krajinu znal tak dobře, že v pozdějším věku mohl malovat obrazy téměř zpaměti. Ze všech jeho obrazů vyzařuje láska k přírodě a k životu. „V přírodě se cítím svobodný,“ říkával.
Vedle podmanivé krajiny Českého středohoří jsou náměty jeho obrazů věnovány i městu, ve kterém žil a které miloval. Měl v oblibě jeho stará zákoutí, úzké uličky
i vysoké štíty domů. On sám procházeje městem rozdával úsměvy, prohodil pár slov, potěšil, povzbudil, vyslechl; nikdy nezarmoutil. Vždycky říkával: „Ne pro nenávist, ale pro lásku jsem na světě." Když bylo třeba, neváhal sám přiložit ruku k dílu. Podílel se kupříkladu na výstavbě dětského dopravního hřiště, letního kina, koupaliště nebo divadla K. H. Máchy. Někteří Litoměřičané si pana Pulkrábka pamatují jako správce věžních hodin.


Výtězství dělnické třídy 1948

vlajkonoši

rudá hvězda

kamelot

Únorové vítězství 1948

Vítězství dělnické třídy

klid a práci

znárodnit továrny

Národní divadlo




1948

 

 

TOPlist