Popis miny
> Hlavní stránka
> Popis miny

Mina s přítlačným zápalem je určena pro vyřazení pěší síly nepřítele. Patří do kategorie dřevěných „ krabičkových „ min PDM. Od jiných tohoto typu se vlastně odlišuje pouze rozměry a náplní výbušniny, kterou zde netvoří klasická náložka TNT nebo Amotalu, ale skleněná lahvička se sypkou výbušinou. Mina fungovala na principu nášlapu na víko , které svým pohybem vytlačilo Tpojistku ze rozněcovače MUV a tím přivedlo minu k výbuchu. Při výbuchu docházelo k těžkému poranění chodidla nohy, často k úplnému utržení. Podle vzdálenosti mohlo dojít i k poranění druhé nohy, navíc zranění drobnými střepinami skla, poměrně silná tlaková vlna měla omračující účinek, smrt mohla nastat ze šoku nebo vykrvácením při pozdě poskytnuté první pomoci.
Lahvička byla plněná práškovou výbušinou TNT nebo Amotalem, používaly se ale i jiné druhy, jako Amonit, Dynamon, nebo jakákoliv jiná výbušina kterou mohl spolehlivě iniciovat zapalovač MD-2. Do výbušiny v lahvičce se vložila skleněná kuželka tak aby dobře lícovala s hrdlem lahvičky a ústí se hermeticky izolovalo parafinem, smolou, voskem, často i hrnčířskou hlínou. Celek se uložil do dřevěného tělesa miny a otvorem v čele krabičky se do kuželky vložil rozněcovač MUV se zapalovačem MD-2 . Lahvička se mohla umisťovat i do pouzder PMD-6 a PMD-6M, svou velikostí do nich zapadla, ovšem vzhledem k větší velikosti pouzder ji bylo nutné zajistit na pevno tak, aby ústí lahvičky vždy lícovalo s čelem pouzdra. Zajištění se provádělo dřevěnými špalíčky. Mina se pokládala do země i do sněhu, její bojová činnost byla ovlivněna trvanlivostí dřevěného pouzdra . Při rozpadu dřevěného víka nebylo možné vytlačení pojistky rozněcovače, naopak, při velké sněhové pokrývce docházelo k samovýbuchům, kdy samotná váha sněhu minu odpálila. Mina nebyla vybavena autodestrukcí ani zajištěním při likvidaci. Citlivost zapalovačů řady MU dělalo proto minu nebezpečnou na deaktivaci. Jediná možnost byla vyjmutí celého rozněcovače z pouzdra miny.
Takticko – technické parametry miny PDM-F6
Pouzdro miny - dřevo
Hmotnost pouzdra - 290 gr
Hmotnost výbušné látky - 140 – 200 gr
Náplň - tritol práškový, amonit, amonal, dynamon, aljumatol, igdanit, pobědit


Délka - 19-20 cm
Šířka - 8.6-9.4 cm
Výška - 4.5-5.5 cm

Tato varianta miny vznikla v době akutního nedostatku dusíkatých kyselin a tím i TNT. Náhražkové směsi používané místo TNT sice plnily svůj úkol, ale byly náchylné ke vstřebávání vlhkosti a tím ztrácely svou účinnost. Problém byl řešen hermetickým uzavřením výbušiny ve skleněném pouzdře.

Jak jsem již podotkl, skleněné lahvičky s výbušnou směsí se daly po patřičném utěsnění použít i v jiných obalech min typu PDM. Podle dostupných zdrojů víme že tyto obaly se dosti různily nejen v základních rozměrech, ale i v použitém materiálu a zpracování. Dřevěná pouzdra se vyráběla ze smrkových i jiných prkének, z odpadní překližky i silné dýhy. Často byl materiál kombinovaný, kdy bočnice korpusu a víka byly ze slabého prkénka, dno a víko z překližky nebo dýhy. Také sestavení dílů bylo různé. Nejčastěji jednoduše lepené a na některých místech zpevněné hřebíčky, méně často se boky a čela korpusů čepovaly do sebe. Jako ostatně vždy, vše záleželo na výrobních závodech a materiálu. Miny se dodávaly k útvarům v balení po 100 kusech, skleněné lahvičky a kuželky zvlášť. Korpusy byly dodávány většinou v barvě dřeva, ochranný nátěr obdržely až u útvarů podle situace. Pro ochranu před vnějším prostředím byly minové schránky podle možností napouštěny fermeží. Ochranné zbarvení kolísalo mezi barvou khaki , šedou, zelenošedou až hnědou. Opět podle daných možností. V zimním období byly miny natírané bílým nátěrem.

Autor Z.Beneš Kid











 

 

TOPlist