<< zpět


Medaile za obsazení Sudet se stuhou za Prahu
Medaile v upomínku na 1. říjen 1938 se sponou Pražský hrad.


(Medaille zur Erinnerung an den 1. Oktober 1938 mit Spange Prager Burg)

O vzniku této medaile vypovídá výnos Vůdce a Říšského kancléře z 18. října 1938 a 1. května 1939: "Dnešním dnem bude zřízena medaile v upomínku na 1. říjen 1938, tj. odstoupení Čs. pohraničí Německu na základě Mnichovské dohody. Bude vyhotovena v bronzu. Přední strana bude identická jako medaile k 13. březnu 1938. Rubní strana nese datum 1. října 1938. Stuha bude mít sudetoněmecké barvy, tj. černá-červená-černá s bílým okrajem. Medaile bude udělována těm osobám, které se v Sudetech nebo na Říšském území zasazovali a připravovali návrat území Sudet do Říše. Zvláště přicházejí do úvahy členové NSDAP a SdP v Čechách, kteří v boji za připojení k Říši obětovali svůj majetek či krev, byli zavřeni či vyhnáni. Dále to jsou vdovy a sirotci po padlých bojovnících za sjednocení, příslušníci Wehrmachtu, policie, SS, NSKK a NSFK, kteří se na vstupu podíleli. Stejně tak i vyšší straničtí funkcionáři, členové, úředníci, zaměstnanci a dělníci ve veřejných službách, kteří ve dnech připojení byli služebně činní ve vnitrozemí Sudet."

Výnosem z 1. května 1939 nařídil Vůdce, že medaile za 1. říjen 1938 bude udělována též za zásluhy o zřízení Protektorátu Čechy a Morava. Zejména těm osobám, které již medaili 1. říjen 1938 obdržely a nyní se zasloužily o vytvoření Protektorátu Čechy a Morava, byla udělena spona, připevněná na stuze medaile, nesoucí reliéfní pohled na Pražský hrad. Spona se upínala na stuhu dvěma ohebnými trny. Byla-li nošena pouze stužka tohoto vyznamenání nad levou kapsou uniformy, byla na ní upevněna miniatura této spony o rozměrech 15 x 5 mm.

Za dobu udělování bylo vydáno 1.162.617 ks medailí a 134.563 spon. Udělování bylo ukončeno 31. prosince 1940.

Medaile se sponou byla mimo říšskoněmeckým příslušníkům udělována za zásluhy též občanům německé národnosti, žijícím v Čechách a na Moravě. V Praze to byli profesoři a studenti německých vysokých škol, dále někteří poslanci a úředníci na vyšších místech v Protektorátu, jakož i správci zabraného majetku (tzv. Treuhändleři).

Rovněž tato medaile byla vyráběna ve zmenšené podobě a to o průměru 16 mm na řetízku nebo 9 mm na sponě.


Medaile za obsazení Sudet se stuhou za Prahu

 

 

TOPlist