popis granátu
> Hlavní stránka
> popis granátu

Konstrukce:
Granát má oválný tvar, rozměrů přibližně 76 x 60 mm, celková váha 220 gramů - z toho 112 gramů trhaviny. Tělo z ocelového plechu se skládá ze dvou poloskořepin, obě poloviny jsou spojeny lisováním. Z vrchní strany vajíčka je závitem M10x1 všroubován třecí zapalovač BZE 39. Tělo granátu bývá lakováno odstínem polní šedi či khaki. Jeho malé rozměry se však paradoxně staly příčinou mnoha stížností z fronty. Vojáci si stěžovali, že přenášení a celková manipulace s tímto kulatým vajíčkem bývá častým zdrojem zbytečných nehod, často smrtelných. Proto se od května 1942 objevuje v konstrukci M39 novinka - na spodní straně těla granátu přibyl ocelový kroužek, umožňující přenášet granát zavěšený na řemení.

Třecí zapalovač "Brennzünder Eifer 1939":
Zapalovač BZE 39 se aktivuje odšroubováním plechové krytky a následným prudkým trhnutím za volnou krytku směrem k sobě. Na zapalovač byla standardně nasazena rozbuška.

BZE 39 se vyráběl ve čtyřech variantách podle doby zpoždění iniciace. Rozlišovacím znakem byla barva šroubovací krytky - červená=1sekunda, modrá=4,5 sekundy, žlutá=7,5 sekundy a konečně šedá=10 sekund.

K zašroubování zapalovače do rozbuškové jímky sloužil tzv. "klíček" ,používalo se ho několik variant. První model byla plochá šestihranná nebo čtyřhranná matka, v roce 1941 byla nahrazena klíčkem, který měl delší nebo krátké křidýlka s různými úhly vyhnutí.

Jako výbušná náplň se používal Fülpulver 02 (Fp 02) = TNT směsný s dusičnanem amonným, později se používal také Donarit 1 a Donarit 2, což jsou důlní trhaviny složené z 55-84 % dusičnanu amonného a až 22 % nitroglykolu a 11-16 % TNT + DNT. Existují ověřené zprávy o tom, že během bojů na východní frontě němečtí vojáci vyměňovali tyto barevné krytky tak, že na rozbušky se 1 sekundovým zpožděním namontovali krytky modré barvy (4,5s) a tyto granáty při ústupu schválně nechávali v opuštěných zákopech tak, aby je ruští vojáci našli a použili. Výsledkem této nástrahy bylo zpravidla detonace granátu ještě v rukou ruského pěšáka.

 

 

TOPlist